Focusing en (chronische) aandoeningen

Een weg naar
vrede, heelheid en ontplooiing

Focusing (focussen) LotusbloemLeven met een (chronische) aandoening

Uit eigen ervaring weet ik dat je leven op een ingrijpende manier verandert, als je te maken krijgt met een (chronische) aandoening zoals vermoeidheid, pijn of ziekte. Je wordt diep geraakt, niet alleen fysiek, maar ook psychisch en sociaal. Veel mensen worden dan overvallen door heftige emoties: angst, zorgen, somberheid, vermoeidheid, boosheid, verdriet, pijn. Je kunt het gevoel krijgen dat je lichaam je in de steek laat en dat je ‘geleefd’ wordt.

Ontspanning en heling

Zowel Dru Yoga als Focusing helpen mij enorm om hier op een voor mij goede manier mee om te gaan. Focusing helpt je om, alleen of samen met anderen, stil te staan bij wat er allemaal met je gebeurt en hoe je dat met je meedraagt in je lichaam. Het geeft je een aantal vaardigheden om de kluwen van emoties te ontwarren en helderder in beeld te krijgen waar het nu precies om gaat. Dat alleen al kan de stress verminderen en een zekere mate van ontspanning geven. Als je vervolgens op een open, niet oordelende en respectvolle manier aandacht geeft aan wat er zich vanbinnen in jou afspeelt, krijgt dat de kans om je ‘zijn verhaal’ te vertellen en ook aan te geven wat op dat moment de volgende stap in jouw leven zou kunnen zijn.

Jouw innerlijk weten

Diep vanbinnen is er een soort weten wat voor jou klopt. Focussend luisteren naar je lichaam brengt je bij dat weten; je kunt er bijvoorbeeld achter komen wat je werkelijk voelt en wat je echt wilt, en zo weer meer grip op je leven krijgen. Kortom, Focusing kan je helpen om (weer) in contact te komen met je kracht en je eigen weg te vinden.