Achtergrond Focusing

Een weg naar
heelheid en jouw innerlijk weten

Eugene Gendlin

Focusing (focussen) is ontdekt door Eugene Gendlin Ph.D., Amerikaans hoogleraar in de psychologie en filosofie. Hij onderzocht in de 60-er jaren waarom sommige cliënten werkelijk baat hadden bij psychotherapie en anderen niet. Hij ontdekte dat de succesvolle cliënt op een bepaalde manier met zichzelf en zijn problemen omgaat. Zo’n cliënt vertraagt zijn praten, luistert van binnen en tast af hoe iets in zijn geheel aanvoelt, emotioneel en lijfelijk. Hij wordt zich bewust van de ‘taal’ van zijn lichaam. Vaak is dat eerst nog vaag: er liggen nog geen woorden voor klaar. Doordat iemand daarbij is, met aandacht en respect, wordt het helderder. Door er met woorden, beelden of op een andere manier uitdrukking aan te geven, ontstaat ruimte voor nieuwe inzichten en gedragsveranderingen. Deze manier van ingaan op wat er van binnen in je speelt, heeft Gendlin in de jaren ’70 uitgewerkt tot een speciaal proces met een aantal te onderscheiden stappen. Dit noemde hij Focussen (Focusing). Voor zover je dit al niet uit jezelf doet, is het een proces dat je kunt leren.

The Focusing Institute

The Focusing Institute (New York) is in 1978 opgericht door Eugene Gendlin. Het is een non-profitorganisatie die tot doel heeft enerzijds Focusing toegankelijk te maken voor een breed publiek en anderzijds ingang te doen vinden in de academische wereld. De website van het Instituut bevat informatie over Focusing en focusactiviteiten met o.a. veel artikelen van Gendlin die je gratis kunt downloaden.

Toepassingen

Focussen kent tegenwoordig veel meer toepassingsgebieden dan alleen binnen de wereld van de psychotherapie. Zo bestaan er internationale netwerken van mensen die zich bezighouden met Focussen en Spiritualiteit; Focussen als weg naar vrede in gebieden waar veel geweld en armoede is; Focussen en kunst; Focussen en kinderen …